تشریفات ترخیص گمرکی کالا
برای انجام دقیق و سریع تشریفات ترخیص کالا، کارگزار ترخیص کالا یا همان ترخیصکار نیازمند به داشتن اطلاعات کامل و روزآمد از قوانین و مقررات بازرگانی ،بانکی و ارزی و مقررات گمرکی و تجربه و مهارت در انجام فرآیند های مختلف ترخیص کالا، حمل، بیمه، اسناد تجاری، بهداشت، استاندارد و ... می باشد. پیاده سازی سیستم الکترونیکی EPL و یکپارچه سازی ارتباطات با ادارات و دستگاه های اقتصادیدیگردخیل در تجارت نیز در عین ایجاد تسهیلات زیادی، به پیچیدگی و تخصصی تر کردن کار ترخیص گمرکی افزوده است.
اصولاً ورود و خروج کالا به گمرک به چند حالت میسر می باشد که عبارتند از:
صادرات کالا از کشور
که شامل حالت واردات قطعی و یا واردات موقت می گردد. همجنین واردات کالا های همراه مسافر و کالا های پستی نیز نوعی واردات محسوب می شوند که که شامل حالت واردات قطعی و یا واردات موقت می گردد. همجنین واردات کالا های همراه مسافر و کالا های پستی نیز نوعی واردات محسوب می شوند که شامل قوانین و مقررات خاص خود می باشند.شامل قوانین و مقررات خاص خود می باشند.
تشریفات ورود کالا:
ابتدا شرکت حمل کننده اطلاعات مربوط به ما نیفست کالا را بصورت الکترونیکی به گمرک اعلام می نماید و گمرک نیز به صورت الکترونیک اقدام به صدور قبض انبار می نماید.
سپس شرکت حمل و نقل ضمن صدور ترخیصیه الکترونیک در سیستم EPL، به صاحب کالا جهت انجام اظهار الکترونیکی در EPL مجوز می دهد. صاحب کالا شخصاً یا از طریق کارگزار گمرکی (=ترخیصکار = حق العمل کارگمرکی) اقدام به اظهار الکترونیکی کالا در سیستم EPL گمرک نموده و کلیه تصویر اسناد را بارگذاری نموده و از سیستم شماره ثبت وسریال اخذ می نماید.
در ادامه سیستم EPL یک تأییدیه ثبت اظهارنامه برای صاحب کالا ارسال می نماید سپس صاحب کالا نسبت به پرداخت حقوق ورودی اظهاری اقدام می نماید.
لازم بذکر است که در سیستم EPL رئیس سرویس گمرکی، کارشناس و ارزیاب بصورت مجازی و توسط سیستم EPL تعیین می گردد. مثلاً ممکن است بار شما در گمرک شهریار باشد ولی کارشناس شما در گمرک شهید رجائی تعیین گردد. اینکار به جهت بالا تر بردن کیفیت سلامت اداری و مبارزه با فساد از طریق عدم مواجهه و ارتباط حضوری صاحب کالا با کارشناسان گمرکی صورت پذیرفته است.
پس از ارزیابی کالا و درج گزارش ارزیاب در سامانه جامع گمرکی، کارشناس مجازی ابتدا اسناد را بررسی و مطابقت می دهد سپس از طریق سیستم ، مجوز های مورد نیاز ورود و ترخیص کالا را بررسی می نماید. مثلاً در خصوص کالا های غذائی برایمصارف انسانی نیاز به مجوز وزارت بهداشت و برای غیر انسان نیاز به مجوز ترخیص سازمان دام پزشکی دارد. کلیه ادارات و سازمانهای دخیل در تجارت و اقتصاد باهم بصورت جامع در ارتباط الکترونیکی آنلاین قرار داده شده است تا در عین افزایش سرعت و کارایی امور ،احتمال جعل و فساد کاهش داده شود.لذا ا مجوزصادره ورود و ترخیص بصورت سیستمی به گمرک اعلام خواهد شد.
درصورت نیاز برای تعیین ما هیت کالا توسط سازمان مربوطه نمونه برداری گردیده و به گمرک اعلام نظر نهایی در سیستم در خصوص انطباق با قوانین و مقررات صورت می پذیرد.